Linderud tannlegevakt, tannklinikk. Plutselig blir vi din favoritt-tannlege i Oslo! 100% fornøyd garanti!

Trekke tann

Illustrasjon på trekt tann.Å trekke tann er en ofte benyttet prosedyre for å sikre god tannhelse. Dette tys til i tilfeller hvor tenner er såpass skadde av råte, kariesangrep, slagskade eller usunne forhold – at tannen ikke kan reddes gjennom rekonstruksjon som f.eks. rotfylling, øvrig fylling eller lignende.

Om du lider av tannpine eller nettopp har skadet din tann og opplever smerte som følger av dette – har vi hos Linderud Tannklinikk døgnåpen akuttannlege, og kan forestå tanntrekking for å lindre smertene.

Slik er prosedyren når vi trekker tenner

Om behovet er akutt, for eksempel ved smerter eller slagskader – så setter vi opp tannlegetime så raskt som mulig. Først vil våre tannleger undersøke skadet/ødelagt tann, for å vurdere alternativer til å trekke tann. Vi vil diskutere eventuelle alternativer med deg som kan innbefatte for eksempel rotfylling.

Dersom trekking av tann er den beste eller eneste løsningen vil vi se på alternativer for å erstatte tannen sammen med deg, og eventuelt legge en plan for dette sammen. Her vil vi kunne se på løsninger som inkluderer tannbro, tannimplantat med tannkrone eller eventuelle delproteser. Om du lurer på rutinene rundt trekking av kompliserte tenner har vi omtalt dette i artikkel om visdomstenner.

Når dette er gjort vil vi fortsette med anestesi. For akuttimer vil som regel lokalbedøvelse være den raskeste løsningen, men for pasienter med sterk tannlegeskrekk vil vi kunne tilby alternative former for bedøvelse. Dette kan dog ta litt lengre tid å få time til inngrep med alternativ anestesi enn akuttimer.

Vi går skånsomt frem når vi trekker ut tann, både for pasientens velvære, og for å sikre optimal øvrig tannhelse.

Etter tanntrekking

Illustrasjonsbilde utstyr som benyttes ved tanntrekking.Etter tann er trukket vil vi plassere gassbindputer på det tomme området. Dette gjøres for å stoppe blødning fra tannkjøtt hvor tann tidligere sto. Det er anbefalt at man de første 30 minuttene tilføyer press ned mot puten (og tannkjøttet), og mange vil oppleve at den letteste måten å gjøre dette på vil være å bite sammen tennene.

For pasienter som har fått lokalbedøvelse vil man oppleve en nummenhet i lepper, kinn og tunge i mellom 2 til 6 timer etter inngrep. For pasienter med andre former for anestesi vil det være andre sannsynlige etterfølger, som vi vil informere om i løpet av sesjonen.

De 12 første timene etter tanntrekking er det anbefalt å unngå følgende:

  • Røyking
  • Trening eller tunge løft
  • Badekar, varme bad og badstue
  • Samt munnskylling

Man bør også så langt det lar seg gjøre unngå å berøre tannkjøtt der tann sto med tunge/fingre inntil det har fått tid til å heles.

Dersom man fortsatt blør fra åpning der trukket tann befant seg etter 24 timer, så er det anbefalt å ta kontakt igjen med tannlege. Dette er dog uvanlig, og vi vil jobbe for en mest mulig skånsom tanntrekking slik at tannkjøttet får de beste forutsetninger for å heles raskt. I tilfeller hvor tanntrekking etterlater seg større åpne sår vil vi enten skrive ut oral antibiotika eller også kunne sette sting for å lukke såret.

Rutiner for mat og tannhygiene

God tannhygiene er alltid viktig.Dersom man opplever smerter i berørt område opplever mange at isbiter og kaldt vann lindrer. Vi vil også kunne rådgi om eventuelle smertestillende preparater som kan benyttes, og som også vil ha betennelsesdempende effekt.

De første 1-2 dagene unngå fast føde som kan legge igjen matrester i sår fra tanntrekking eller rive opp i såret. Man vil fortsatt være sulten, så måltider i form av supper, grøt og lignende er anbefalt når sulten tar overhånd. Etter de første 12 timene er gått blir det viktig at man er flinke til å skylle munnen etter alle måltider. Aller helst med antibakterielt skyllevann som man får kjøpt på apoteket. Dette for å sikre at det ikke blir liggende matrester i såret, og også for å unngå at bakterier kan føre til betennelser.

Vær skånsom med tannbørste og tanntråd rundt berørt område for å ikke oppildne tannkjøtt eller gjenåpne såret de første 3-4 dagene. Det er fortsatt anbefalt at man utfører tannhygienen både morgen og kveld.

Ta kontakt om du behøver hjelp med trekking av tann

Ta kontakt på 22 65 57 77 eller book en time i skjemaet nedenfor.

Vi har flere akuttimer tilgjengelig hver dag, og også døgnåpen tannlegevakt for tilfeller hvor behovet oppstår utenfor normale åpningstider.

40% Rabatt

Book en tannlegetime

To ønsketidspunkt for time

Kontaktinformasjon

Send inn bestilling
Ring oss på telefon 22 65 57 77, eller send oss en mail

Reis til oss

Reis fra oss

Kontakt oss i dag

Vi gleder oss til å hjelpe deg med din tannhelse

Ring oss nå

Tlf.: 22 65 57 77

Send oss en mail

Finn veien til oss

Linderudsletta 13, 0597 Oslo
Se adresse i Google Maps

Våre åpningstider

Mandag fra 09:00 til 21:00

Tirsdag fra 09:00 til 21:00

Onsdag fra 09:00 til 21:00

Torsdag fra 09:00 til 21:00

Fredag fra 09:00 til 21:00

Lørdag fra 09:00 til 21:00