Linderud tannlegevakt, tannklinikk. Plutselig blir vi din favoritt-tannlege i Oslo! 100% fornøyd garanti!

Munntørrhet

Kontroll av spyttkjertler i forbindelse med dårlig ånde som skyldes lavere spyttproduksjon.Munntørrhet (hyposalivasjon) er en av de vanligste plagene i munnhulene, og er ofte noe som utvikler seg senere i livet. Den primære årsaken til munntørrhet er at spyttkjertlene produserer mindre spytt enn de skal (mellom 0,5 liter og 1 liter i døgnet).

Det finnes flere mulige årsaker til munntørrhet, men om man først er tørr i munnen vil man alltid ha behov for bistand fra tannlege. I mange tilfeller vil man også måtte besøke lege, og i noen tilfeller kan psykolog og akupunktur være en del av behandlingen.

Hovedårsaken til at en tannlege bør kontaktes tidlig dersom man lider av munntørrhet er at enzymer i spyttet bidrar med å redusere oppbygging av karies. Mindre spyttproduksjon betyr derfor at tennene er mer utsatt for kariesangrep. Ofte vil de som lider av spyttmangel ha behov for forebyggende tiltak som en tannlege vil kunne bistå med. Dette for å unngå behov for omfattende inngrep senere dersom man er sent ute med tannlegekonsultasjon.

Et mer vanlig problem enn man skulle tro

I en svensk undersøkelse fant man at rundt 10% av menn i 30-årene plages av tørr munnhule, og at opp mot 44% av kvinner i 60-årene var plaget av dette. Årsakene til munntørrhet kan være mange, og behandling kan medføre at flere typer helsepersonell må bistå før problemet blir utbedret. Nedenfor går vi gjennom noen kjente årsaker.

Mulige eksterne årsaker til lav spyttproduksjon:

  • Medisiner (oftest de med xerostomi på bivirkningslisten)
  • Stråleterapi
  • Generell dehydrering / lavt væskeinntak
  • Snus har også vært koblet mot munntørrhet

Sykdommer og psykologiske forhold:

  • Tannkjøttsykdommer
  • Spyttkjertelsykdommer og autoimmune syndromer (F.eks. Sjögrens)
  • Diabetes kan hos enkelte gi lavere spyttproduksjon
  • Infeksjoner (f.eks. HTLV-1, HIV og Hepatitt C)
  • Depresjon eller angst kan også være årsaker til munntørrhet
  • Eller så kan det hende at man opplever munntørrhet om man har tette luftveier i nesen og derfor puster mye med munnen (dette tørker ut slimhinnene)

Tannlege vil ofte kunne fastslå årsaken til munntørrhet, og hjelpe til med stimulering av spyttsekresjon eller eventuelle spytterstatningsmidler. Og tannlegen vil også kunne gi viktig informasjon videre til lege dersom munntørrhet skyldes medisiner eller andre helsemessige årsaker.

Hva bør de med munntørhet gjøre?

Det er viktig å ivareta god tannhygiene for å sikre at munnen har optimale vilkår.Det aller første man bør gjøre, er å benytte fluor i sin daglige tannhygiene. Fluor motvirker oppbygging av karies, så dette vil være positivt for tenner og tannkjøtt. I tillegg bør man så raskt som mulig bestille undersøkelse hos tannlege.

Dersom det er en vedvarende årsak til munntørrhet, så vil man ofte behøve tannlegekontroll 3-4 ganger i året for å forhindre skader på tenner og tannkjøtt. I tilfeller hvor munntørrhet er forårsaket av medikamenter eller årsaker som kan behandles på annet vis, vil behovet for tannlegekontroller reduseres.

OBS! Behandling av hyposalivasjon dekkes ofte av HELFO, og vi kan hjelpe med søknad om dette.

Hos tannlege vil man kunne avdekke mange av årsakene som kan lede til munntørrhet, og hos Linderud Tannklinikk og Tannlegevakt kjenner vi godt til disse. Dersom årsaken til munntørrhet ikke kan behandles av tannlege alene, så vil neste stopp ofte bli hos lege som kan kontrollere øvrige helsemessige årsaker. Dersom man lider av angst eller depresjon, så kan også psykologer være til hjelp. Akupunktur er også en mulig behandlingsform som kan benyttes.

Vil du kontrollere om du lider av munntørrhet?

Ta kontakt med Linderud Tannklinikk og Tannlegevakt på 22 65 57 77, eller benytt bookingskjema nedenfor.

40% Rabatt

Book en tannlegetime

To ønsketidspunkt for time

Kontaktinformasjon

Send inn bestilling
Ring oss på telefon 22 65 57 77, eller send oss en mail

Reis til oss

Reis fra oss

Kontakt oss i dag

Vi gleder oss til å hjelpe deg med din tannhelse

Ring oss nå

Tlf.: 22 65 57 77

Send oss en mail

Finn veien til oss

Linderudsletta 13, 0597 Oslo
Se adresse i Google Maps

Våre åpningstider

Mandag fra 09:00 til 21:00

Tirsdag fra 09:00 til 21:00

Onsdag fra 09:00 til 21:00

Torsdag fra 09:00 til 21:00

Fredag fra 09:00 til 21:00

Lørdag fra 09:00 til 21:00