Linderud tannlegevakt, tannklinikk. Plutselig blir vi din favoritt-tannlege i Oslo! 100% fornøyd garanti!

Dårlig ånde

Tungen er ofte en årsak til dårlig ånde.Ikke alle er klar over om de har dårlig ånde, da man venner seg til egne lukter. Men de som er klar over at de har dårlig ånde vil ofte oppleve dette som særskilt plagsomt og ødeleggende for selvtilliten.

Dårlig ånde er et utbredt problem, og i de aller fleste tilfeller er det smart at første behandlingsstopp er hos en tannlege. Ofte vil den mest effektive løsningen mot dårlig ånde være en tannlegeundersøkelse etterfulgt av gode rutiner for tannhygiene, og for mange vil dette være alt som skal til.

Forskjellige årsaker som gir dårlige ånde

Bakterier og matrester:

Den vanligste årsaken til dårlig ånde er bakterier i munnen eller matrester. Om bakterier og matrester blir liggende – vil dette ofte gi dårlig ånde. Dette kan forekomme i munnen, men også i svelg og hals.

Det er mange ujevnheter nedover hals/svelg, og enkelte personer er mer utsatt for at det oppstår søkk (krypter) i slike ujevnheter hvor bakterier og matrester kan bli liggende. I slike krypter kan bakterier og matrester bygge seg opp og føre til betennelser. Dersom man opplever/har opplevd at gule propper forekommer nedover i hals/svelg og man ikke har fjernet mandlene, vil kirurgi for å fjerne mandlene i enkelte tilfeller være nødvendig.

Lav produksjon eller manglende enzymer i spyttet:

I spyttet finnes det enzymer som bryter ned bakterier og matrester, men det hender at spyttet ikke gjør jobben sin godt nok. Årsaker til dette kan være alt fra sykdommer til bivirkninger fra medisiner og psykologiske forhold – ofte forbundet med munntørrhet.

Sykdommer:

Andre årsaker kan være halsbetennelser, halskatarr, betennelse i mandlene eller tannkjøttsykdommer. Dette kan gi dårlig ånde, men ofte vil denne forsvinne når slike sykdommer er behandlet. Dårlig regulert sukkersyke og kronisk nyresykdom er også kjente årsaker til sur/dårlig ånde.

Mage/tarmproblemer:

Fra mager og tarm kan man også få dårlig ånde. Halsbrann, sure oppstøt, reflukssykdom og irritabel tykktarm med økning i mageplager er i enkelte tilfeller årsak til dårlig ånde.

Et utvalg av mat og drikke:

Visse typer mat er forbundet med dårligere ånde. Her kan nevnes hvitløk, konsumpsjon av rå løk, kål, egg, melkemat og egg. Alkoholholdige drikker og kaffe kan også gi dårlig ånde. Dårlig ånde som følge av matkonsumpsjon og valg av drikke vil oftest være forbigående.

Dette kan man gjøre for å hindre dårlig ånde

Det første man bør gjøre, er å avdekke årsaken til dårlig ånde. Her kan våre tannleger hjelpe, og de vil også kunne komme med mer tilpassede råd etter å ha avdekket årsaken.

Generelt så vil følgende bidra mot bedre ånde:Bruk av tanntråd og generelt god tannhygiene kan forhindre dårlig ånde.

  • Sukkerfri tyggegummi og sukkerfrie pastiller bidrar til å holde spyttproduksjonen i gang, som ofte vil hjelpe umiddelbart mot dårlig ånde. Dette tar ikke bort de underliggende årsakene, og har kort varighet.
  • Sunn mat, herunder frukt, grønnsaker og grovt brød – vil ofte hjelpe. Dette er også positivt for å unngå at det dannes bakteriebelegg på tennene, så en vinn-vinn situasjon.
  • Antibakterielt skyllevann (fås kjøpt på apotek) to ganger daglig i en periode på 2-4 uker vil for mange gi en merkbar forbedring mot dårlig ånde dersom bakterier eller matrester er den underliggende årsaken.
  • Jevnt inntak av vann gjennom dagen for å holde munnen fuktig og for å skylle bort matrester vil ofte hjelpe å motvirke dårlig ånde, men her handler det ikke om å drikke masse, kun nok til å slukke tørste og en liten slurk dersom munnhule er tørr.
  • Generelt god tannhygiene og bruk av tanntråd bør ligge til grunn.

Ta kontakt for å få naturlig frisk ånde

Om du mistenker eller vet at du har dårlig ånde, og ønsker å bli kvitt dette – ta kontakt med Linderud Tannklinikk og Tannlegevakt på 22 65 57 77, eller benytt bookingskjema nedenfor.

40% Rabatt

Book en tannlegetime

To ønsketidspunkt for time

Kontaktinformasjon

Send inn bestilling
Ring oss på telefon 22 65 57 77, eller send oss en mail

Reis til oss

Reis fra oss

Kontakt oss i dag

Vi gleder oss til å hjelpe deg med din tannhelse

Ring oss nå

Tlf.: 22 65 57 77

Send oss en mail

Finn veien til oss

Linderudsletta 13, 0597 Oslo
Se adresse i Google Maps

Våre åpningstider

Mandag fra 09:00 til 21:00

Tirsdag fra 09:00 til 21:00

Onsdag fra 09:00 til 21:00

Torsdag fra 09:00 til 21:00

Fredag fra 09:00 til 21:00

Lørdag fra 09:00 til 21:00